Trenger du penger til å fikse skade på bilen?

skade-bilen

BOOM! KRÆSJ! Et uhell i trafikken kan komme plutselig og gjøre store materielle skader. Til tross for at Norge er et av verdens mest trafikksikre land (kilde: Tryggtrafikk.no), så skjer det fortsatt en god del ulykker i dette landet. Statistikk fra SSB viser at det fortsatt forekommer en god del trafikkulykker med personskade i Norge, til tross for at pilen har pekt slakt nedover siden 1970-tallet. Det føres ikke offisiell statistikk over trafikkulykker som utelukkende innebærer materielle skader, men vi får anta (og håpe) at de tallene har en liknende nedadgående kurve.

Allikevel forekommer det trafikkulykker daglig. Og noen er nødt til å betale for dem.

Hvor mye koster det å bli utsatt for et uhell?

Det er nemlig ikke alle ulykker som blir dekket av forsikringen. Hvis du fyller bensin på en dieselbil og kjører avgårde – vil det bli dekket av forsikringen? Etter all sannsynlighet vil det gjøre skade på motoren, noe som naturligvis blir dyrt å rette opp i. Regn med å betale minst 10,000 for reparasjon.

Du visste kanskje ikke at det er veldig dyrt å miste bilnøklene sine for så å kreve dem erstattet?  Autofil gjorde en undersøkelse på hvor dyrt det var å erstatte noen bilnøkler og kom frem til at det kunne koste nærmere 5000 kroner å få noen nye. Fem tusen kroner!

I tillegg forekommer det ulykker som du ikke er skyld i selv. Hvis du blir påkjørt og ikke har full forsikring, så må du kanskje betale for skadene på bilen selv. Og i verste tilfelle: også den andre bilen du eventuelt gjør skade på. Det er med andre ord viktig å være ordentlig forsikret når man er ute og kjører bil, men selv ikke den beste ulykkesforsikringen kan redde deg økonomisk fra alle mulige uhell. Derfor ender mange opp med en stygg regning etter et trafikkuhell.

Lån med eller uten sikkerhet?

Til tross for at billånet ditt er med bilen som sikkerhet, så har ikke det noen innvirkning på den prosessen som handler om å få penger til å betale for en skade som har skjedd på bilen. Det er to helt separate lån som ikke vil ha noe med hverandre å gjøre. Jeg har til gode å høre om en bank som hever lånesummen på billånet for å reparere skader som har skjedd ved et uhell eller en ulykke.

Med andre ord er du nødt til å se deg om etter andre muligheter for å få finansiert uhellet. Det aller beste vil jo være å bruke penger du allerede har, men jeg har full forståelse for at det ikke alltid er lett å spare opp masse penger som man har allokert til ”uforutsette utgifter”. Man regner tross alt ikke med at noe skal skje med bilen sin. Et lån uten sikkerhet er det eneste alternativet som gir deg mulighet til å betale denne type skader. Hvorvidt du bruker et kredittkort eller et forbrukslån er egentlig ikke så farlig, men renten på et forbrukslån er i de fleste tilfeller lavere enn ved langvarig kredittgjeld.

Når bør man søke lån?

Skadeserstatning etter en trafikkuhell er (heldigvis) en lengre prosess. Det er med andre ord ikke snakk om at du er i akutt pengetrøbbel selv om du har kjørt på noe eller noen. Først skal det fordeles skyld mellom partene, deretter skal forsikringsfirmaet hente inn mange dokumenter og først etter at ”rapporten” deres er ferdiggjort, så vet du om du kommer til å stå økonomisk ansvarlig eller ei.

Du har med andre ord god tid til både å spare opp noen tusenlapper og/eller kikke rundt etter muligheter for usikrede lån. Hvis du selv er klar over at du har forvoldt skaden og er 100 % erstatningsansvarlig (for eksempel ved å fylle feil drivstoff eller miste bilnøkkelen), så er det ingen grunn til å vente med å søke lån. Da vil også den situasjonen som oppstår være mye mer akutt.